Houd hoofd koel in je tiny house

Het wordt de komende dagen weer tropisch in Nederland. Hoe houd je het hoofd koel in je tiny house? ,,Al heb je in je ontwerp goed nagedacht over ventilatie en zonwering, tegen temperaturen boven de 35 graden kun je niet zo veel doen. Toch is het wel belangrijk om vooraf goed na te denken over de koeling in je tiny house’’, blogt pionier Marjolein Jonker op haar website Marjolein in het klein.

,,Zorg ervoor dat je voldoende ramen hebt die open kunnen. Zorg voor goede zonwering in huis, maar ook aan je gevel. Het bevestigen van een tarp of luifeltje aan je gevel op het zuiden, die verhindert dat de zon naar binnen schijnt, scheelt zo een paar graden binnen in huis’’, aldus Marjolein. ,,Dakramen op het noorden waar de zon er niet op staat zijn heel prettig en ramen die tegen elkaar open kunnen, zodat de warmte ’s avonds je huis uit kan waaien, ook. Het is dan ook snel weer afgekoeld in zo’n klein huisje.’’ Lees Marjoleins volledige blog op Marjolein in het klein.

Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in een tiny house in Alkmaar en is als pionier een ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. Met haar bedrijf Marjolein in het klein biedt zij advies en informatie aan iedereen die wil wonen in duurzame kleine huisje via lezingen en cursussen. Marjolein is tevens medeoprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland en schrijft ieder kwartaal voor Klein Wonen Magazine een column.

Foto: Tiny House van Marjolein Jonker