Animo voor tiny house groot

In ons land blijken nog veel wethouders en ambtenaren te denken dat er in hun gemeente nauwelijks of geen animo is voor het wonen in tiny houses. Dat concludeert pionier en KWM-columniste Marjolein Jonker aan de hand van vragen die zij regelmatig uit de ambtelijke en politieke hoek krijgt. ,,Dat is in alle, maar dan ook echt in alle gevallen een verkeerde onderstelling’’, blogt zij op haar website Marjolein in het klein.

Het boegbeeld van de Nederlandse tiny hous-beweging staaft deze bewering met een fiks aantal keiharde cijfers. Zo hebben maar liefst 650 mensen zich inmiddels ingeschreven in haar Register voor (aspirant) Tiny House Bewoners, waarmee Marjolein haar kennis over geschikte woonlocaties deelt. Tevens ziet zij steevast een grote opkomst bij haar lezingen en leveren oproepen van nieuwe tiny house-initiatieven minimaal enkele honderden belangstellenden op. ,,Ik denk dat dit alles voldoende bewijs is om aan te tonen dat er heel veel animo is voor deze manier van wonen, ook in het buitengebied en ook in krimpregio’s. Waar dan ook eigenlijk. De tiny house-trein dendert onverminderd door, de beweging groeit en groeit. Dat is ook niet verwonderlijk, gezien de ontwikkelingen in de maatschappij. Klimaatverandering en andere ernstige milieuproblematiek, woningnood, er zijn steeds meer kleine huishoudens, ouderen die langer thuis moeten blijven wonen, een groeiende afkeer tegen de consumptiemaatschappij en het individualisme, om maar wat te noemen’’, schrijft zij. Lees Marjoleins volledige blog op Marjolein in het klein.

Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in een tiny house in Alkmaar en is als pionier een ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. Met haar bedrijf Marjolein in het klein biedt zij advies en informatie aan iedereen die wil wonen in duurzame kleine huisje via lezingen en cursussen. Marjolein is tevens medeoprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland en schrijft ieder kwartaal voor Klein Wonen Magazine een column.

Foto: Tiny House van Marjolein Jonker