Kleine woningen uit een 3d-printer

Bij een kleine woning ligt een constructie van hout al snel voor de hand. Hout laat zich gemakkelijk bewerken en verbinden en je kunt wel bijna elke vorm maken en eenvoudig afbreken. Bovendien is er veel ervaring met houtbouw wereldwijd, dus hulp is altijd dichtbij. Maar wat als je sneller wilt bouwen, handen tekortkomt en toch aan ieders individuele wensen tegemoet wilt komen? 3D-printen opent nieuwe wegen. Marcel van Mierlo beschrijft in dit artikel een aantal voorbeelden

Muren, dak en vloer van het 40 vierkante meter grote basismodel zijn in ongeveer 8 uur te printen

PassivDom is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking. Eerst brengt het team het plan voor de 3D-printer in kaart in haar fabrieken in Oekraïne en Californië. Daarna drukt de robot laag voor laag, met zeven assen, de dak-, vloer- en 20 centimeter dikke muurconstructies af. De constructie bestaat uit koolstofvezels, polyurethaan, harsen, basaltvezels en glasvezel. Muren, dak en vloer van het 40 vierkante meter grote basismodel zijn in ongeveer 8 uur te printen. De ramen, deuren, het loodgieterswerk en de elektrische systemen worden vervolgens aangebracht door een vakman. Afhankelijk van het model kan het hele proces in minder dan 24 uur worden afgerond.


Foto: ©passiv dom

Urban Cabin, een huisje met een oppervlak van 8 m2

Als printmateriaal wordt bio-plastic gebruikt. Is het huisje niet langer nodig, dan kan het eenvoudig worden vernietigd en kunnen bijna alle materialen worden hergebruikt in een nieuw te printen constructie. ,,Het is een zoektocht naar compact en duurzaam bouwen’’, aldus DUS. ,,Het huisje heeft genoeg ruimte voor een bed, dat overdag als bank kan dienen. Maar voor een 3D geprint bad moet je in de tuin zijn.’


Foto: ©Ossip

Het beste is op locatie printen en niet in een fabriek op afstand

Icon is een nieuwkomer in de 3D-printmarkt en staat voor een wereldwijde revolutie in de woningbouw. Het jonge bedrijf uit Austin (Texas) werkt aan waardige huisvesting als standaard voor iedereen die de aardbol bewoont. Icon wil dit doel bereiken met revolutionaire 3D-printrobotica, innovatieve software en geavanceerde materialen. Jason Ballard, CEO en medeoprichter zegt: ‘We zijn ervan overtuigd, dat je huizen het best op locatie kunt printen en niet in een fabriek op afstand. Lokale vakmensen moeten de 3D-printer kunnen bedienen, daarom hebben we veel geïnvesteerd in veiligheid en bedieningsgemak.”


Foto: ©ICON

Bekijk eens dit filmpje van het productieproces:

Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Overigens ook dol op zeilen, zijn bijenvolk en tekenen. Hij blogt regelmatig over huisjes, kantoortjes, praktijkruimtes, mantelzorgwoningen en gastenverblijven, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Zijn blogpagina heet dan ook Leven in Tuinen. Tevens schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine en duurzame gebouwtjes. Uiteraard ook met eigen illustraties!

Het volledige artikel met nog meer voorbeelden van 3d-printing is te lezen in editie 5 van Klein Wonen Magazine