Tiny wonen in een drijvende iglohut

Als Hervé Cahay (56) Abraham ziet, drijft Cupido hem naar een appartement in Amsterdam IJburg. Drijvend wonen doet hij daar niet, maar is wel een vurige wens. Ver is hij niet van zijn grote droom, want de geboren Zuid-Afrikaan is al de trotse eigenaar van een fraaie houten tiny igloboot. Nu alleen nog een vaste ligplaats!

Zij hielp mij zo te downsizen

Nadat hij op 17-jarige leeftijd zijn geboorteland Zuid-Afrika verlaat woont hij jarenlang in het Franstalige Luik, maar het avontuur van tiny wonen begint pas als Hervé op zijn 50ste uit België vertrekt om samen te gaan wonen met zijn vriendin. ,,Omdat we 2 huishoudens bij elkaar voegden, hadden we ineens van alles dubbel. Ik wilde dan ook gaan downsizen, dus ik besloot om eens goed op te gaan ruimen. In het appartement van mijn vriendin had ik een scheiding gemaakt tussen dozen die ik wilde houden en dozen met spullen die naar de kringloopwinkel mochten. Helaas had mijn vriendin de verkeerde stapel dozen aan de kringloopwinkel meegegeven. De dozen die weg waren gegeven bevatten veelal persoonlijke spullen, zoals foto’s en souvenirs. Toen ik thuiskwam van mijn werk in België was ik vreselijk kwaad, maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik niks miste. Eigenlijk ben ik mijn vriendin dankbaar voor deze levensles. Zij hielp mij zo te downsizen. Het was de vonk voor mijn tiny-avontuur om te minimaliseren’’, zegt de bestuurstechnisch engineer nu glimlachend.

Vanaf haar keuken kijkt zij uit over water

Maar hoe nu verder is de grote vraag waar hij zich voor gesteld ziet. ,,Om een plan te kunnen maken stelde ik mezelf enkele vragen. Wat heb ik echt nodig? Wat is nou tiny wonen? Kan en wil ik wel minimalistisch leven?’’ Hij begint een aantal opties te onderzoeken, maar deze vallen stuk voor stuk af. Ondertussen bekijkt hij veel video’s op een YouTube- kanaal over deze manier van wonen. Daar tussen zit ook een video van een dame, die op een boathouse woont. Vanaf haar keuken kijkt zij uit over water. Bij Hervé valt gelijk het kwartje. ,,Ik was gelijk verliefd op deze manier van wonen. Dát is wat ik wilde!’’

Door middel van trial-and-error uitvinden wat ik precies wil

Via het internet komt hij bij de tiny boat houses van de Almeerse jachthaven Marina Muiderzand terecht en besluit een kijkje te nemen. ,,Ik vond ze zó vreselijk leuk, maar te klein voor mijn doel’’, aldus Hervé, die er zelfs wat teleurgesteld bij kijkt. Ook hier was geen kant en klare oplossing voor handen. Ten eerste mag hij zich niet permanent vestigen op een havenplek en veel turn-key projecten voldeden niet aan zijn eisen en behoeften. Ook liep hij tegen de zeer onduidelijke regelgeving omtrent het bewonen en bouwen van tiny houses aan. ,,Toen kwam ik op het idee om alles gefaseerd te gaan doen. Als ik niet in 1 keer alles voor elkaar krijg dan begin ik eerst met het bouwen van een semipermanente woning. Een retraite, een get-away-place. Dan kan ik door middel van trial-and-error uitvinden wat ik precies wil en kan ik later een plaats vinden waar ik me definitief wil gaan vestigen.’’

Het idee voor de iglohut diende zich aan

Eerst neemt hij contact op met de jachthaven en vraagt of er een plek is om een ponton inclusief tiny woning neer te mogen leggen. ,,Ik kreeg een voor de jachthaven incourante plek aangeboden en kon verder met het zoeken naar een geschikte kandidaat om de ponton te gaan bouwen. Dat viel niet mee, want de grote jongens hadden er geen oren naar. Uiteindelijk vond ik iemand die het een hele uitdaging vond om een klein ponton voor een woning te gaan bouwen. Het idee voor de iglohut diende zich gelijktijdig aan. Geïnspireerd door de POD boat-woningen in de haven vond ik in Estland een prototype van een grote iglohut. Dit is een grote versie van een POD boat-woning, maar dan met alles erop en eraan. Tevens is het helemaal gemaakt van hout, dus het voldeed helemaal aan mijn wensen. Het prototype was beschikbaar gekomen, omdat de klant een grotere versie ervan wilde.’’

De tiny woning zelf is 8 meter lang en 2.20 meter breed

En zo heeft Hervé zijn droomhuisje. De ponton waarop de iglohut staat is 4 meter breed en 10 meter lang en past precies in de havenplek. De tiny woning zelf is 8 meter lang en 2.20 meter breed. In de slaapkamer, die 4 m2 groot is, staat een ingebouwd bed met daaronder veel slimme opbergruimtes. De badkamer, inclusief het toilet en doucheruimte, is 3,5 m2 groot. De woonkamer en de keuken omvatten allebei nog eens 4 m2. Op dit moment is de doucheruimte in gebruik als kledingkast, omdat de nieuwbakken minimalist gebruik kan maken van de gezamenlijke sanitaire voorzieningen van de haven. Hervé zit op deze manier relaxt in een overgangssituatie en kijkt rustig uit naar een permanente oplossing. Haast heeft hij daarmee niet, want hij geniet volop van zijn plek op het water en zijn learning curve als tiny house-bewoner.