Tiny House in Zweden te duur

Zweden lijkt een ideaal land voor klein wonen. Bos en natuur genoeg, maar als het om de muntjes gaat is het geen verstandige keuze. Een klassiek tiny house op wielen is domweg te duur voor een Zweed. Voor minder koopt hij een vrijstaand regulier huis met een flinke lap grond. Dat is de conclusie in het recente blog van Marcel van Mierlo op de website van TinyFindy.

In Zweden is veel bos, wordt veel hout geproduceerd en zijn de grondprijzen relatief laag. Is dat nou een voordeel of een nadeel voor tiny houses?, vraagt onze vaste Klein Wonen Magazine-blogger zich af. Hij vroeg het aan de Nederlandse Ramona, die met haar Zweedse partner Urban een tiny house op wielen heeft gebouwd. Urban is altijd al geïnteresseerd geweest in opvouwbare huisjes en gebouwtjes om mee te reizen. Niet verwonderlijk dat hij zich heeft verdiept in de Tiny House Movement en een eigen tiny house heeft gebouwd, dat in zijn achtertuin staat. Urban en Ramona hebben een privéterrein aan het Hennan-meer. ‘In een groot bosgebied, geen buren, wel elanden, beren en andere leuke dieren, vertelt Ramona in het blog. Ons plan was om hier een tiny house-dorp te creëren, met een outdoor bubbelbad op een heuvel met uitzicht op het meer en de bergen. En een sauna aan het meer, zodat je na de sauna in de winter in een ijsgat in het water kunt springen. We hebben ook een idee om een tiny house te bouwen voor op het water en een op een grote slee die we willen bouwen voor op het ijs, zodat je vanuit je tiny house kunt ijsvissen. Maar op support van de overheid hoef je niet te rekenen. In onze optiek zijn mensen in Zweden juist meer en meer geïnteresseerd in tiny houses. Om erin te wonen en ze ook zelf te bouwen. Toch zie je ze nog niet op de weg. Met de zwaardere kleine huizen, mag je ook niet op de weg rijden. Daarom was het een uitdaging voor ons om een Tiny House On Wheels te bouwen. De huizenprijzen in Zweden, zelfs met grond, zijn veel goedkoper dan in Nederland, dus we denken dat tiny houses niet zo snel zullen groeien als in Nederland, omdat het kopen van een tiny house simpelweg duurder is dan een traditioneel huis.’’

Lees het volledige blog van Marcel op TinyFindy, waarin hij naast Zweden ook de tiny house-ontwikkelingen in België, Duitsland en Polen belicht.

(Link: https://tinyfindy.nl/tiny-house-beweging/tiny-houses-in-europa/)

Tiny house-pionier Marjolein Jonker en Marcel van Mierlo, een bouwkundig ingenieur met passie voor kleine gebouwtjes, lanceerden in december 2017 de website TinyFindy. Hiermee willen zij een platform bieden waar aanbieders van tiny houses, woonlocaties en producten voor tiny houses en mensen met een tiny woondroom elkaar kunnen vinden. Beiden schrijven blogs op TinyFindy en leveren ieder kwartaal een redactionele bijdrage aan ons Klein Wonen Magazine.