Ultramodern appartementendorp voor nieuwe generatie

Het Amsterdamse kantorengebied Holendrecht maakte lange tijd een desolate indruk, maar met de typisch Amerikaanse aanpak van wereldwijd woningverhuurder Greystar komt daar medio 2021 en 2020 verandering in. Momenteel wordt er druk gebouwd aan Our Domain Amsterdam South East, een complex met maar liefst 1.559 betaalbare appartementen voor starters, net afgestudeerden en studenten. Het moet van Zuid-Oost een levendige woonwijk gaan maken.

Our Domain Amsterdam South East mikt op starters, net afgestudeerden en studenten

Natuurlijk waren er voorzichtige plannen om de enorme hoeveelheid leegstaande kantoorpanden in dit stukje Amsterdam Zuid-Oost om te toveren tot woonfunctie, maar toen de verhuurgigant Greystar erin stapte namen de plannen al snel Amerikaanse vormen aan. Met de overspannen Amsterdamse woningmarkt in het achterhoofd en de vlakbij NS- en metrostation Holendrecht gelegen locatie zagen de Amerikanen veel heil in een fors woonproject voor de jonge generaties. Precies zoals de projectontwikkelaars LSI en Blauwhoed het ook voor ogen hadden, maar waarmee zij Nederlandse investeerders niet konden overtuigen. En zo wordt naast het AMC momenteel een compleet appartementendorpje uit de grond gestampt.

Het gigantische wooncomplex gaat bestaan uit drie verschillend vormgegeven gebouwen met daartussen een groot groen parkachtig gebied. Het eerste gebouw vordert momenteel al behoorlijk. Hierin worden de 956 studentenwoningen met een woonoppervlak van 23 tot 27 m2 gesitueerd en worden naar verwachting halverwege 2020 opgeleverd. De woningen worden onder meer voorzien van prefab gebouwde badkamers van fabrikant Ursem. Momenteel worden deze fasegewijs, 40 per week, in het nog gevelloze gebouw gehesen.

,,Voor deze doelgroep is gebruik belangrijker dan bezit”

In gebouw B komen appartementen van gemiddeld 45 m2 en in gebouw C zijn de woningen tussen de 55 en 65 m2 groot, zodat ook jonge gezinnen met een kind nog uit de voeten kunnen in Our Domain Amsterdam South East. De ontwikkelaars mikken vooral op het nieuwe wonen en hebben dan ook verschillende voorzieningen in de plannen opgenomen. Zo gaat het studentencomplex ook horeca en een kleine supermarkt onderdak bieden, krijgt gebouw C een fitnessruimte en komt er een parkeerkelder met onder meer pay per use elektrische auto’s en een grote fietsenstalling. Verder zijn er ontmoetingsruimtes, een wasserette, een kapper en een door Greystar bemande balie, voor onder meer het ontvangen van pakketjes van de bewoners, voorzien. Het is het resultaat van anders naar zaken kijken volgens directeur Wonen van Blauwhoed, Eltjo Bouwman. ,,Voor deze doelgroep is gebruik belangrijker dan bezit. Die wil niet persé een eigen wasmachine, maar een hippe laundrette waar je kan wassen en tegelijkertijd een cappuccino kan drinken’’, vertelt hij in een interview op de website Gebiedsontwikkeling.nu. ,,Ze willen geen eigen auto meer, maar vinden het wel gemakkelijk als ze op pay per use-basis gebruik kunnen maken van goede, duurzame deelauto’s.’’

Door al deze gezamenlijke voorzieningen hebben de ontwikkelaars de woningen zo compact mogelijk kunnen houden. Met Our Domain in Holendrecht hopen de samenwerkende partijen Greystar, Blauwhoed en de gemeente Amsterdam een deel van de woningnood bij studenten, net afgestudeerden en starters te ledigen. De gemeente toonde zich tijdens het startschot bij monde van woonwethouder Laurens Ivens in elk geval blij met de transformatie van het oude ABN AMRO-kantorenterrein naar een ultramoderne woonwijk. ,,Het is fantastisch voor Zuid-Oost dat dit troosteloze gebied een woonwijk wordt. Maar ook voor de stad Amsterdam. Er kunnen weer meer dan 1500 mensen worden gehuisvest en dat hebben we hard nodig.’’

De bouw van Our Domain duurt nog tot medio 2021. Benieuwd naar hoe deze verloopt. Kijk dan op de website Webwatch waar de bouw per uur te volgen is aan de hand van webfoto’s.

Foto’s: ©OurDomain

Dit artikel is ook te lezen in editie 5 van Klein Wonen Magazine.