Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 49)

Hallo, dit is het KWM Journaal van week 49 met onder meer een nieuwe locatie voor Tiny House Alkmaar, de komst van tiny houses in Lisse en Huijbergen, een bijzonder tiny house-schoolproject en een BN-er die een lans breekt voor klein wonen.

Tiny House Alkmaar lijkt nieuwe locatie te hebben

De bewoners van Tiny House Alkmaar lijken eindelijk zekerheid te krijgen over een nieuwe locatie. Er bestaat een grote kans dat we gaan verhuizen naar het Zeswielen-terrein in Alkmaar, maar het is belangrijk om te vermelden dat dit nog niet definitief is bevestigd, melden zij op Instagram. Toch willen zij belangstellenden voor een van de vrij gekomen plekken een tiny house alvast de gelegenheid geven zich te melden. De voorkeur van de huidige bewoners gaat uit naar huisjes die al zo goed als klaar zijn. De nieuwe locatie leent zich namelijk niet voor bouwwerkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen via de Instagram-pagina van Tiny House Alkmaar een formulier invullen, waarop zij iets over zichzelf vertellen, hoe zij het samen wonen voor zich zien en wat de huidige status van hun tiny house is. Reageren kan tot 6 januari 2024.

EIB adviseert tiny house-dorpjes in buitengebied

Smurfendorp wordt snel populair, dat is de kop van een artikel over tiny houses op het platform voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur. Hierin verhaalt redacteur Janneke Donkerlo over verschillende klein wonen-projecten. Steeds meer gemeenten krijgen te maken met initiatieven voor tiny house community’s. Dergelijke burgerinitiatieven passen echter niet binnen de huidige wet- en regelgeving van reguliere woningbouw. De ene gemeente doet alles officieel volgens bestaande regels, de andere neemt het voortouw en steekt daarmee de nek uit. Andere houden liever de boot af uit angst voor verrommeling, smurfendorpen, een huisje in het bos of een stacaravan op een achtererf, schrijft zij.

Ze memoreert eraan dat er inmiddels al een kleine honderd projecten zijn gerealiseerd en dat er nog eens zo’n twee- à driehonderd in een aanvraag- of vergunningsfase zitten. Na een opsomming van een aantal geslaagde voorbeeldprojecten geeft zij de overheidsmedewerkers nog mee dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs in Nieuwsuur liet weten, dat de overheid bescheiden bouwprojecten met 20, 30 of 40 huisjes in het buitengebied aan de rand van dopren zou moeten toestaan. Volgens de directeur van het EIB komen wat hem betreft ook tiny house community’s daar voor in aanmerking.

Populair tv-programma zoekt mensen die wonen met de natuur

Het succesvolle NPO 1-programma Waar doen ze het van gaat in haar vierde seizoen een kijkje nemen bij gezinnen en stellen die leven in of met de natuur. In een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar een ontsnapping aan de drukte en stress, is er bij velen behoefte aan een alternatieve vorm van leven, die dicht bij de natuur staat, meldt productiemaatschappij Skyhigh TV in een oproep aan mensen om zich te melden voor deze nieuwe serie beeldverhalen.

De makers zoeken naar personen waarbij de leefwijze invloed heeft op de inkomsten en uitgaven, die in een voedselbos wonen, in een yurt, pipowagen, tiny house, off-grid of in een samenleefproject. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar casting@skyhightv.nl of een appje te zenden naar de redactie via 06-34535222. Je krijgt dan geheel vrijblijvend de nodige informatie. SkyHigh TV is naast Waar doen ze het van ook de producent van programma’s als Over mijn lijk, Een huis vol en De slimste mens.

Actrice Marian Mudder breekt lans voor klein wonen

Het is voor doelgroepen die het lastig hebben altijd fijn als een BN-er zich achter hun initiatieven schaart. Actrice en schrijfster Marian Mudder, bekend van onder meer Vrouwenvleugel, Baantjer en GTST, breekt een lans voor klein wonen in De Volkskrant. Hoewel ik in een huis woon met drie verdiepingen, is het alles bij elkaar nog geen 32 vierkante meter. Ik kom binnen in de badkamer, daarboven heb ik een vide met een bed en daarboven weer een woonkeuken van 4 bij 5 meter. In zo’n klein huis wonen betekent dat je efficiënt moet zijn. Je moet erop letten dat alles wat erin staat geweldig leuk is, dat helpt om prioriteiten te stellen’’, vertelt de 65-jarige duizendpoot in het interview. Zij leefde voorheen veel groter en kon zich niet voorstellen om ooit klein te wonen. Nu vindt Marian het heerlijk. Toen ik eenmaal ging verhuizen, moest er een hoop weg. En wat blijkt: je hebt veel minder nodig dan je denkt. Naar het meeste kijk je niet om. Je hoeft alleen de boeken te houden waar je regelmatig in kijkt, de rest kan naar die bibliotheekkastjes die overal op straat staan. Het is heerlijk om minder te hebben!

Jongeren Huijbergen krijgen na zeven jaar hun tiny house

De kogel is na zeven jaar door de kerk in Huijbergen. Volgende maand staan er vier tiny houses aan het Binnenpad. De gemeenteraad van Woensdrecht concludeerde afgelopen week dat de hele planvorming veel te veel voeten in de aarde heeft gehad. CDA-raadslid Marleen Michielsen liet zelfs weten dat zij zich schaamt als politica. Deze soap speelt al jaren. Als gemeenteraad kunnen we nu pas de ‘verklaring van geen bedenking’ goedkeuren, dat had eerder gemoeten. Ik zeg dat zonder verwijt aan deze of gene, ik denk dat alle partijen wel een steek hebben laten vallen, vertelt zij in dagblad BN De Stem. Maar nu staan we toch aan de vooravond van de uitvoering. Het plan ligt nog ter inzage, maar er is een goede dialoog met de buurt geweest. Die mensen zijn er niet tegen, maar willen wel een goede groene afscheiding. Er is toegezegd dat die wordt aangebracht, vult wethouder Rainier Schuurbiers aan. Het project is in handen van bouwer Mill Home, dat de huisjes doorverkoopt aan vier lokale starters. Dit zijn volgens de wethouder nog steeds dezelfde jongeren als die in 2017 aan het avontuur begonnen. Complimenten voor hun volharding, aldus Schuurbiers.

Acht creatieve tiny houses in Lisse

Lisse krijgt acht tiny houses op het groene binnenterrein tussen de Gasstraat, Geraniumstraat, Narcissenstraat en de Broekweg. Dat meldt de regionale Omroep BO. De huisjes worden in een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeld. De deelnemers, die zich hebben verenigd onder de naam Steenvlinder, pakken het project gezamenlijk aan. In de Bloemenbuurt verrijzen straks acht creatieve en duurzame kleine woningen. Dit is een unieke kans om minimalistisch en duurzaam te wonen op een steenworpafstand van het centrum van Lisse. De plek op het binnenterrein tussen de bestaande bomen zorgt voor een bijzondere, natuurlijke ervaring, vertellen de trotse bewoners op hun website. Belangstellenden kunnen zich nog tot 12.00 uur op 14 december a.s. aanmelden.

Bijzonder schoolproject in Castricum

De brugklasleerlingen van het Bonhoeffercollege in Castricum gaan de komende weken aan de slag met het project Circulair Tiny House. De website Regio Online meldt dat de leerlingen onder het toeziend oog van klimaatwethouder Valentijn Brouwer materialen uitkozen bij het circulaire bedrijf GP Groot, waarmee zij een interieurontwerp voor een tiny house gaan maken.

In februari moet de maquette van het tiny house klaar zijn. Aan de hand van het ontwerp gaan vervolgens de bovenbouwleerlingen het huisje echt bouwen met materialen uit de Circulaire Bouwhub. Het schoolproject is een samenwerking van het college, GP Groot en de gemeente Castricum. Tegenwoordig wordt afval weer gezien als nieuwe grondstof. GP Groot pioniert veel op dit gebied. Zo is hun gloednieuwe pand in Alkmaar, eigenlijk niet helemaal ‘gloednieuw’. Een groot deel van de bouwmaterialen komen uit sloopprojecten. De Circulaire Bouwhub is een andere tak van het pionieren met hergebruik. Hier kunnen bedrijven materialen kopen die al eerder gebruikt of gekocht zijn, schrijft Regio Online.

Zandbaksessie brengt tiny house-droom tot leven

We sluiten af met een Instagram-filmpje van tiny house-podcaster Carla Derks. Zij raadt mensen die van een tiny house dromen aan om hun ideaal plaatje te visualiseren. Zij deed dat met een zandbak, waarin zij haar droomdorpje in het klein bouwde. Waar een tiny house vroeger een vage droom was, zie ik nu echt voor me hoe ik wil leven in mijn tiny house. Ik heb een beeld van de mensen waarmee ik samenwoon, de omgeving waarin we staan en het huisje waarin ik leef. Dit zorgt ervoor dat ik het bijna kan voelen, proeven en ruiken. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik merk dat het uitwerken van mijn toekomstige woonsituatie mij een duwtje in de rug geeft om het te realiseren. Het gaat meer leven, wordt steeds meer realiteit. Het is niet meer ‘misschien woon ik later in een tiny house’, maar ‘als ik woon in mijn tiny house…’. Het maken van deze zandbaksessie, waarbij ik mijn plan uitwerkte, heeft hier zeker bij geholpen, aldus Carla.

Mobiele versie afsluiten