Voor de een is het een straf, de ander wordt er helemaal creatief van: koken in de camper. Wij vallen in de tweede categorie. Koken in de camper blijft een beetje een uitdaging. Met 1 of 2 kookpitjes, weinig ruimte om voor te bereiden, weinig opslagruimte, een kleine koelkast. Geen luxe afzuigkap, maar een open raampje.
Maaltijdsalades, gemakkelijke pastagerechten. Misschien een keertje iets met kant en klare noodles? Oh en brood en wraps. Dat is altijd gemakkelijk en daar heb je amper vuur bij nodig. Met deze gerechten kun je natuurlijk ook alle kanten uit en een simpele pasta lust ik ook echt graag. Maar een beetje creativiteit om écht iets lekkers op tafel te zetten is de uitdaging.
Ik moet wel heel eerlijk zijn, hoor. Als ik zeg dat we beiden erg van koken houden, lieg ik niet, maar Marco houdt meer van koken dan ik. Ik houd meer van opeten. Als je lekker wilt eten moet je er een beetje moeite voor doen. Vooral in je camper. En als je dol bent op wild kamperen moet je ook nog een beetje vooruit denken zodat je de juiste ingrediënten bij je hebt.
Dan moet je je soms een beetje behelpen én creatief denken. Een paar tips om je op weg te helpen. Of je nu uitgebreid wild gaat kamperen in Noorwegen (als dat weer kan) of gewoon lekker op een camping in Nederland zit!
Plannen
Plan een paar dagen vooruit. Bedenk wat je de komende dagen wilt gaan eten. En in welke volgorde. Hoe lang blijven je ingrediënten goed en kun je ze in de koelkast bewaren? Ons vriesvakje boven in de koelkast is niet helemaal betrouwbaar. Als we bijvoorbeeld iets meenemen wat in de supermarkt bevroren is, dan ontdooit dat heel langzaam in ons vriesvakje. Daar moeten we dan rekening mee houden.
Groente op de bbq
Niets zo gezellig dan barbecueën! Maar na 3 keer in de week hamburgers, worstjes en aardappelsalade ben je daar misschien wel klaar mee. Veel mensen slaan groentegerechten van de bbq over. Wist je dat je bijvoorbeeld hele lekkere prei kunt maken? Je laat de prei langzaam zwart worden aan de buitenkant, snijdt de buitenste laag open en de binnenkant is heerlijk zacht en gaar.
Maiskolfje
Of verse maiskolven! Langzaam garen, steeds een beetje draaien om te voorkomen dat ze zwart worden. Of een schijf bloemkool grillen. Ook super lekker, helemaal als je er lekkere kruiden over wrijft.
Kruiden
Kruiden en andere smaakmakers. Neem er veel mee! Bedenk welke kruiden je vaak gebruikt. Of neem 1 kruid (-enmengsel) mee die je helemaal niet vaak gebruikt en daag jezelf uit er een paar gerechten mee te maken. Je kunt om ruimte te sparen kruiden in kleinere potjes doen. Of je kunt kruidenmengsels die je vaker gebruikt alvast samen mengen in een handig potje of ziplock-zakje doen.
Extra kookruimte
Creëer extra ruimte. Onze camper heeft 2 kookpitjes, een afwasbak en nog iets van 20 cm ruimte om wat dingetjes neer te leggen. Dat is niet veel plek. We zetten het tafeltje op als extra werkplek waar het snijplankje kan liggen bijvoorbeeld. Een snijplank kopen (of maken!) die precies over je gootsteen past kan ook extra ruimte geven.
Niet op het bed!
Tijdens onze eerste camperreizen zette ik ook vaak “even snel” wat op het bed. Na een ongelukje met saus én een ongelukje met een waterfles die lek bleek te zijn zijn we daar maar mee opgehouden. Ik ben er te onhandig voor.
Alternatief
Kies een leuk alternatief om creatief mee te koken. Bijvoorbeeld een Omnia campingoven. Een soort oventje in de vorm van een tulband (je weet wel, zo’n ding om een cake in te bakken) die je op je gasfornuisje kunt gebruiken. Lekkere warme, vers afgebakken broodjes terwijl je in the middle of nowhere kampeert? Dat kan met een Omnia!
Dutch oven
En als laatste mijn favorieten: een kampvuurtje en/of een dutch oven. Omdat je lang niet overal zomaar een vuurtje mag stoken, staat de dutch oven op nummer 1. Een zware gietijzeren pan die je warm maakt met behulp van briketten. Je maakt er de lekkerste stoofgerechten in, heerlijke pruttelpotjes. Perfect om heerlijk in de namiddag naast je camper te genieten van het uitzicht, een boekje te lezen en lekker te relaxen terwijl je dutch oven het werk doet. Het heet niet voor niks oven. We maken heerlijk brood, bakken er pizza’s in of gebraden kip. Zelfs lekkere toetjes! Kijk maar eens naar de blogs op mijn website over koken met de dutch oven en in de webshop van Klein Wonen Magazine vind je de stoere dutch oven van Valhal Outdoor. Veel kookplezier en eet smakelijk!
Foto’s: ©Jantina Scheltema