Van tent naar eigen droomhuisje

Lennart Vonk heeft de afgelopen anderhalf jaar alternatief gewoond in een tent, een gekraakte pastorie en een camper. Nu bouwt hij zijn eigen droomhuis De Sterrenwacht op Minitopia Poeldonk. ,,Ik krijg hier de mogelijkheid om mijn eigen droomhuis te bouwen met een subsidie van 30.000 euro van woningbouwcorporatie Zayaz. Na alle alternatieve woonvormen is dit toch wel de klap op de vuurpijl. Van mijn tent in het bos naar mijn zelfgebouwde huisje op Minitopia!’’

Als Lennart in 2017 kiest voor het studentenleven in ’s-Hertogenbosch is hij optimistisch over het vinden van een eigen stekje, maar dat valt vies tegen. ,,Ik dacht dat de woningnood hier wel een stuk minder zou zijn dan in Amsterdam, dus ik besloot mijn tent op te zetten in een bos in de buurt van Den Bosch totdat ik wat had gevonden. Ondanks actief zoeken naar een woning werden een paar weekjes maar liefst 3 maanden’’, vertelt de 22-jarige student Biologie. Als de winter op komst is en de bladeren van de bomen vallen wordt zijn tent opgemerkt door de boswachter. ,,Met als gevolg dat ik moest vertrekken. Na een paar weken bij studiegenoten te hebben gelogeerd ontmoette ik andere woningzoekenden. We besloten samen wat te doen en kraakten een oude pastorie, die al meer dan 5 jaar leeg stond.’’ Lang woont Lennart daar niet. Door de vele aanvragen voor een plekje in het goddelijke kraakpand besluit hij plaats te maken voor anderen door te verhuizen naar zijn camper.

Dan komt het project Minitopia Poeldonk op zijn pad. Via via hoort hij van de mogelijkheid die woningbouwcorporatie Zayaz in Minitopia biedt om huurders zelf hun huis te laten bouwen. Lennart is direct gedreven om een van de 5 plekken, die Zayaz in het experimentele wijkje heeft gereserveerd, te bemachtigen. ,,Het klonk als een droom voor mij. Mijn eigen huis bouwen, flexibel wonen en samen met andere ondernemende mensen een dorp creëren. Voor mij geeft een huis op een plek als deze een gevoel van vrijheid.’’ Met zijn plan weet hij Zayaz te overtuigen en hij mag zijn droomhuisje verwezenlijken. ,,Ik ben een groot voorstander van klein wonen, maar toch houd ik er ook van om een ruimtelijk gevoel te ervaren. Zo kwam ik uiteindelijk uit op mijn ontwerp voor een tienhoekig huis met een dome als dak. De ronde vorm van deze koepel schept een gevoel van openheid. Dit gevoel wil ik versterken door gebruik te maken van veel glas’’, zegt Lennart, die zijn huisje dan ook de naam De Sterrenwacht heeft gegeven. ,,Een vide zorgt voor een slaapverdieping. Deze wordt gedragen door een boomstam uit een bos uit de buurt. De boomstam is het middelpunt van mijn huis. De geometrie geeft een mooie uitstraling en zorgt voor een uitdagende manier van bouwen. Het frame bestaat uit Douglas houten balken, die samen komen bij stalen verbindstukken. Omdat deze verbindingen mijn huis maken heb ik ervoor gekozen deze zichtbaar te houden van de binnenkant en dus aan de buitenkant van de balken te gaan isoleren.’’

Als liefhebber van klein wonen heeft Lennart ook goed nagedacht over efficiënte bergruimte. ,,Ik heb mijn vloer voor een deel verhoogd, zodat ik daaronder opslagruimte heb voor spullen die ik niet vaak gebruik. Ook maak ik mijn meubels zelf, waardoor ik deze een dubbele functie kan geven.’’ Als het op duurzaamheid aankomt is de toekomstig bioloog ook niet over één nacht ijs gegaan. ,,Ik probeer duurzaam te bouwen door gebruik te maken van tweedehands materialen, maar ook van nieuw kwaliteitsmateriaal, zodat het huis zo lang mogelijk mee kan gaan. Het idee is dat mijn rechte buitenwanden uit eetbare en inheemse planten gaan bestaan welke achter elkaar bloeien. Zo komt er continue een stroom van nectar beschikbaar voor insecten. Tussen de planten ga ik insectenhotels hangen, daarboven vleermuiskasten en op de grond creëer ik schuilplaatsen voor reptielen en amfibieën.’’

Voor Lennart is het bouwen van zijn eigen droomhuisje één groot avontuur, dat hij overigens niet alleen beleeft. ,,Dat lukt mij ook niet. Ik moet het hebben van mensen die verstand hebben van bouwen. Gaandeweg het bouwproces heb ik veel mensen leren kennen en heb ik mooie banden opgebouwd door samen te klussen aan mijn huis. Ook heb ik ervoor gekozen om op een organische manier te bouwen door tijdens de bouw dingen op me af te laten komen en dan keuzes te maken in plaats van elk detail vooraf uit te denken. Dit zorgt voor een proces met veel ups en downs. Dat leert me ook weer dingen die tijdens mijn leven ook van belang zijn: er is een probleem, ik los het op en ik ga weer door. Het bouwen, de verantwoordelijkheid, het contact met bedrijven, de administratie en het feit dat ik mezelf keihard tegenkom door de hoeveelheid energie die dit proces kost, zorgen ervoor dat ik er enorm veel van leer.’’

,,Leven in een kleine ruimte ben ik al gewend van mijn tent en camper. Zo’n huis van 26 vierkante meter grondoppervlak wordt alleen maar een luxe! De fijnste punten van klein wonen zijn voor mij zijn het feit dat je automatisch minder spullen verzameld en dat je hele woning, die al snel een rommel is, binnen 10 minuten helemaal op te ruimen en schoon te maken is. Dat geeft elke dag weer voldoening’’, aldus de bouwavonturier, die Minitopia een prachtige woonplek vindt. ,,Het mooiste is voor mij de community. Helaas sloot ik wat later aan dan de rest, waardoor ik de opstart een beetje heb gemist, maar het idee van samen een klein dorp runnen, dingen te delen en evenementen te organiseren spreekt me erg aan. Over hoe mijn toekomst eruit gaat zien heb ik nog geen idee. Momenteel ben ik nog gebonden aan Den Bosch, maar na mijn studie hoop ik met mijn werk jaarlijks van onderzoeksproject te veranderen. Het liefst blijf ik dan nog wel een aantal jaar in mijn huis wonen. Dan neem ik hem gewoon mee, want na zoveel tijd en moeite voelt het toch wel een beetje als mijn kindje. Maar plaatsmaken voor andere woningzoekenden en weer in mijn camper te gaan wonen of zelf een woonboot te bouwen zijn ook nog mogelijkheden.’’

Foto’s zijn aangeleverd door Lennart Vonk

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uitgebreide special over ‘Den Bosch’ in Klein Wonen Magazine editie 4