Van tent naar eigen droomhuisje

Lennart Vonk heeft de afgelopen anderhalf jaar alternatief gewoond in een tent, een gekraakte pastorie en een camper. Nu bouwt hij zijn eigen droomhuis De Sterrenwacht op Minitopia Poeldonk. ,,Ik krijg hier de mogelijkheid om mijn eigen droomhuis te bouwen met een subsidie van 30.000 euro van woningbouwcorporatie Zayaz. Na alle alternatieve woonvormen is dit toch wel de klap op de vuurpijl. Van mijn tent in het bos naar mijn zelfgebouwde huisje op Minitopia!’’

Ik dacht dat de woningnood hier wel een stuk minder zou zijn dan in Amsterdam

Als Lennart in 2017 kiest voor het studentenleven in ’s-Hertogenbosch is hij optimistisch over het vinden van een eigen stekje, maar dat valt vies tegen. ,,Ik dacht dat de woningnood hier wel een stuk minder zou zijn dan in Amsterdam, dus ik besloot mijn tent op te zetten in een bos in de buurt van Den Bosch totdat ik wat had gevonden. Ondanks actief zoeken naar een woning werden een paar weekjes maar liefst 3 maanden’’, vertelt de 22-jarige student Biologie. Als de winter op komst is en de bladeren van de bomen vallen wordt zijn tent opgemerkt door de boswachter. ,,Met als gevolg dat ik moest vertrekken.

Minitopia biedt huurders zelf hun huis te bouwen

Dan komt het project Minitopia Poeldonk op zijn pad. Via via hoort hij van de mogelijkheid die woningbouwcorporatie Zayaz in Minitopia biedt om huurders zelf hun huis te laten bouwen. Lennart is direct gedreven om een van de 5 plekken, die Zayaz in het experimentele wijkje heeft gereserveerd, te bemachtigen. ,,Het klonk als een droom voor mij. Mijn eigen huis bouwen, flexibel wonen en samen met andere ondernemende mensen een dorp creëren. Voor mij geeft een huis op een plek als deze een gevoel van vrijheid.’’ Met zijn plan weet hij Zayaz te overtuigen en hij mag zijn droomhuisje verwezenlijken. ,,Ik ben een groot voorstander van klein wonen, maar toch houd ik er ook van om een ruimtelijk gevoel te ervaren. Zo kwam ik uiteindelijk uit op mijn ontwerp voor een tienhoekig huis met een dome als dak. De ronde vorm van deze koepel schept een gevoel van openheid. Dit gevoel wil ik versterken door gebruik te maken van veel glas’’, zegt Lennart, die zijn huisje dan ook de naam De Sterrenwacht heeft gegeven.

Ik probeer duurzaam te bouwen door gebruik te maken van tweedehands materialen

Als liefhebber van klein wonen heeft Lennart ook goed nagedacht over efficiënte bergruimte. ,,Ik heb mijn vloer voor een deel verhoogd, zodat ik daaronder opslagruimte heb voor spullen die ik niet vaak gebruik. Ook maak ik mijn meubels zelf, waardoor ik deze een dubbele functie kan geven.’’ Als het op duurzaamheid aankomt is de toekomstig bioloog ook niet over één nacht ijs gegaan. ,,Ik probeer duurzaam te bouwen door gebruik te maken van tweedehands materialen, maar ook van nieuw kwaliteitsmateriaal, zodat het huis zo lang mogelijk mee kan gaan. Voor Lennart is het bouwen van zijn eigen droomhuisje één groot avontuur, dat hij overigens niet alleen beleeft. ,,Dat lukt mij ook niet. Ik moet het hebben van mensen die verstand hebben van bouwen. Gaandeweg het bouwproces heb ik veel mensen leren kennen en heb ik mooie banden opgebouwd door samen te klussen aan mijn huis. Ook heb ik ervoor gekozen om op een organische manier te bouwen door tijdens de bouw dingen op me af te laten komen en dan keuzes te maken in plaats van elk detail vooraf uit te denken.

Zo’n huis van 26 vierkante meter grondoppervlak wordt alleen maar een luxe

,,Leven in een kleine ruimte ben ik al gewend van mijn tent en camper. Zo’n huis van 26 vierkante meter grondoppervlak wordt alleen maar een luxe! De fijnste punten van klein wonen zijn voor mij zijn het feit dat je automatisch minder spullen verzameld en dat je hele woning, die al snel een rommel is, binnen 10 minuten helemaal op te ruimen en schoon te maken is. Dat geeft elke dag weer voldoening’’, aldus de bouwavonturier, die Minitopia een prachtige woonplek vindt.
Foto’s zijn aangeleverd door Lennart Vonk

Het volledige artikel maakt onderdeel uit van een uitgebreide special over ‘Den Bosch’ in Klein Wonen Magazine editie 4