Waar een wil is……

Wonen in een tiny house is iets dat veel mensen aanspreekt. Je kunt uren wegdromen bij de spectaculaire foto’s van beeldschone huisjes in de natuur die je op media zoals Instagram tegenkomt. Pinterest staat er vol mee en ook hier in Klein Wonen Magazine vind je vele prachtige voorbeelden van mensen die hun droom van wonen in een tiny house verwezenlijkt hebben. Toch blijft het voor een grote groep bij dromen. Het is nu eenmaal nog niet zo eenvoudig om in een tiny house te geraken. Een plek vinden waar je legaal mag wonen is een flinke uitdaging. Wanneer je een tijdelijke locatie gevonden hebt is de financiering van je huisje een puzzel. En dan moet je ook nog flink ontspullen. Je moet dit wel heel graag willen gezien de tijd, geld en energie die je erin moet steken.

Gek genoeg accepteren we veel van hoe het is omdat we denken dat het niet anders kan

Dus blijft het voor een grote groep mensen bij dromen. Dat is ook niet erg, we hebben allemaal dromen die nooit werkelijkheid zullen worden. Dingen die we bij anderen zien, waarvan we denken oh ja dat lijkt me ook fantastisch!. Televisieprogramma’s als Ik vertrek zitten vol met dergelijke ideeën en mensen die ze actief najagen. Soms is dromen prima, we weten diep van binnen wel dat we de stap nooit gaan nemen. Simpelweg omdat we niet bereid zijn de tijd en energie te steken in zo’n stap, zo’n project. We willen het niet graag genoeg.

Bij veel mensen bestaat het verlangen om anders te wonen en te leven. Gek genoeg accepteren we veel van hoe het is omdat we denken dat het niet anders kan. Toen ik begon aan het avontuur om mijn tiny house-droom waarheid te laten worden, dachten best veel mensen dat ik niet helemaal spoorde. Ik had immers een prima woning, betaalde niet eens zoveel huur, had het dus allemaal goed voor elkaar, toch? Maar het sloot niet aan bij mijn waarden. En dat zorgde voor zoveel innerlijke onrust dat ik de stap in het onbekende, de sprong in het diepe, durfde te wagen. Nu komen mensen bij me langs op open dagen en zie ik soms de tranen in hun ogen springen. Ze zien hun droom verwezenlijkt door een ander. Het kan dus wél! We hoeven niet te accepteren dat appartementencomplexen en Vinex-wijken de enige keuzes zijn in wonen in Nederland.

Want waar een wil is, is altijd een weg

Terug naar de tiny house-droom. Hoe graag wil jij het anders? Ben je bereid om alles te doen dat nodig is om je droom te verwezenlijken? Je kunt bijna alles bereiken als je het echt wilt. Dat klinkt als een cliché, maar het is waar. Ben je bereid om de uren te spenderen in onderzoek naar je toekomstige huisje, de materialen, de installaties, of je het zelf gaat bouwen of laat bouwen? Ben je bereid tijd en moeite te steken in het vinden van een woonlocatie? Je in te zetten voor een initiatiefgroep? Ben je bereid alternatieve financieringen te onderzoeken als een hypotheek niet lukt? Als het antwoord op deze vragen nee is, dan is dat helemaal niet erg. Je kunt ook accepteren dat je dit toch niet zo graag wilt en je realiseren dat je er gewoon graag over mag dromen en het er verder bij wilt laten.

Ik denk dat het in ieder geval belangrijk is dat je de verwachting loslaat, mocht je die hebben, dat het allemaal vanzelf zal gebeuren. Dat het je zal komen aanwaaien. Maar, wil je echt, echt, écht heel graag in een tiny house wonen? Ga er dan voor. Want waar een wil is, is altijd een weg. En ik spreek uit ervaring als ik zeg: het is de moeite waard!

Foto: Tiny House van Marjolein Jonker

Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in een tiny house in Alkmaar en is als pionier een ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. Met haar bedrijf Marjolein in het klein biedt zij advies en informatie aan iedereen die wil wonen in duurzame kleine huisje via lezingen en cursussen. Marjolein is tevens medeoprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland en schrijft ieder kwartaal voor Klein Wonen Magazine een blog.

De blog van Marjolein is ook te lezen in editie 6 van Klein Wonen Magazine.