Winters IJsland met mijn eigen camper!

Jantina Scheltema vertrok deze winter voor een aantal weken naar IJsland in haar eigen camper. Een prachtig avontuur waar zij jullie graag iets over verteld. Zowel praktische informatie als haar eigen ervaringen.

IJsland met je eigen camper. Dat klinkt niet heel voor de hand liggend. Maar het kan! En het is een grote aanrader als je wat ruimer in je reistijd zit. Je hebt er namelijk een beetje tijd voor nodig. De veerboot doet er 3 dagen over om van Hirtshals in het noorden van Denemarken, via de Faeröer eilanden, naar het oosten van IJsland te varen.

De overtocht kan ruig zijn

Halverwege de overtocht doe je Tórshavn aan, de hoofdstad van de Faeröer en zéker een stop over waard. In de winter kun je er minimaal een week blijven, de veerboot vaart namelijk eenmaal per week in dat seizoen. In de zomer kun je er ook voor kiezen om 3 dagen te blijven, maar een week is zeker aan te raden. De Faeröer zijn veel kleiner dan IJsland, milder van temperatuur, maar ook zachter qua omgeving. Prachtige groene eilanden om te ontdekken op je reis naar IJsland.

De overtocht kan ruig zijn. Als je, zoals ik tijdens mijn overtocht, door een storm vaart is het een hele geruststelling om te weten dat de camper veilig in het ruim staat én je de spulletjes in je camper goed opgeborgen hebt. Terwijl het schip in de golven heen en weer slingert is het een hele uitdaging om te lopen of te eten, laat staan te slapen! Als het echt te gek wordt bindt de bemanning tafels en stoelen in het restaurant vast en deelt zeeziektepilletjes uit. Maar laat je hier niet door weerhouden. Een storm gaat voorbij, het uitzicht over het water is prachtig én je gaat naar IJsland in je eigen camper. Goede vooruitzichten!

De winter maakt IJsland nog mooier. Of misschien moet ik zeggen, een compleet ander landschap. Toen ik aankwam met de veerboot was ik licht teleurgesteld. Bijna geen sneeuw! Er lag alleen een beetje sneeuw op de toppen van de bergen langs het fjord, maar in de haven en het dorp Seyðisfjörður lag geen sneeuw. Dat had ik niet verwacht! IJsland heeft weliswaar de naam, maar niet altijd het IJs, het kan er wisselvallig zijn. Toen ik aankwam hadden ze net een periode van extreme sneeuwval achter de rug en was het bijna lenteachtig met plus 8 graden. Een paar dagen later sneeuwde het weer volop en was het plots min 8 graden. Het IJslandse weer is dus erg onvoorspelbaar en ruig. Vooral de wind is een uitdaging. Die maakt het extra koud en het rijden een uitdaging door de onverwachte windstoten.

Je kunt de ringweg rond het land in 14 dagen afrijden, maar ik was zo gelukkig dat ik er nog veel langer de tijd voor had. Ik reed rond in een winters sprookje met bevroren watervallen in zacht licht met pastelkleuren. Omdat IJsland zo noordelijk ligt zijn de dagen in de winter kort. De schemering duurt langer, waardoor je langer kunt genieten van prachtig licht en je niet het gevoel hebt dat de nacht eindeloos duurt. En wat is er nou mooier dan vanuit je warme campertje de nacht in te kijken en aan de hemel het noorderlicht zien dansen?

Wat praktische informatie:

De veerboot van www.smyrilline.com vertrekt in de winter 1x per week en in de zomer 2x per week vanuit het Deense Hirtshals.

Je hebt om IJsland rond te rijden ongeveer 14 weken nodig, plus een week reistijd om er te komen met de veerboot.

De Faeröer eilanden zijn zéker de moeite waard voor een stop over. Voor mij is dit een extra bestemming geworden op mijn bucketlist ondanks dat ik er al een week ben geweest.

IJsland in de winter is ruig, bereid je goed voor en zorg dat je camper winterklaar is. Mijn camper is geen 4×4 en heeft alleen winterbanden. Toch zou ik als ik opnieuw in de winter naar IJsland zou gaan spijkerbanden onder de camper willen. In een heel aantal gevallen zou ik ze zeker goed hebben kunnen gebruiken.

Ook als je op IJsland aangekomen bent is het belangrijk om iedere ochtend de weersvoorspelling en de conditie van de wegen te bekijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Foto’s: ©Jantina Scheltema

Jantina Scheltema wist tot voor enkele jaren niet eens dat je zelf ook een camper kon bouwen. Nu woont de Amelandse bruidsfotografe regelmatig in een, samen met haar man Marco omgebouwde, Fiat Ducato en geeft zij op haar website jantinascheltema.nl vanlifers tips over het zelf bouwen van een camper. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: Bouw je eigen camper. Jantina zwerft het liefst door Noorwegen, maar woont soms ook in haar camper tijdens een fotoklus op het vasteland. Naast fotograferen en camperen wil zij vooral mensen inspireren om van de wereld te genieten.

Dit artikel is ook lezen vanaf pagina 67 in editie 8 van Klein Wonen Magazine.