Wonen in bomen, wiegen in de wind

De boomhut zit al jaren in de lift. Waar je in een bruin verleden nog een boomhut timmerde met wat bouwafval en een paar roestige spijkers, worden vandaag prachtige houten boomvilla’s gefabriceerd door volleerde vaklieden. Wil je liever een eigen boomtent? Dat kan ook. Opgehangen aan super sterke lijnen biedt een boomtent een fantastische swingende leefplek tussen de stammen.

Leef-ei in de Kroondomeinen

In Whistle, British Columbia (Canada), vindt Joël Allen een super geschikte boom voor zijn houten ei. De locatie vormt wel een uitdaging, want de boom staat op de Kroondomeinen. Ik besluit dat het boomhutje ergens moet worden verborgen in de binnenlanden. Kopen van een stuk grond in dat gebied is uit den boze, want de goedkoopste percelen schommelen rond de miljoen dollar en ik heb geen geld. De getalenteerde timmerman heeft wel een paar wensen: Het hutje moet op een redelijke afstand van een weg liggen, maar uit het zicht en buiten gehoorafstand van menselijk verkeer. En het huisje moet harmoniëren met de groene omgeving en de boom zelf. Natuurlijk wil ik een gaaf uitzicht en is het fijn als ik in de buurt wat stromend water kan vinden. De boomhut is er gekomen en blinkt uit in schoonheid en harmonie met de Canadese bossen. Joël laat in een video zien hoe dan.

Boombollen aan touwtjes

Tom Chudleigh van Free Spirit Spheres houdt ook van de ruimte tussen de boomtoppen. De creatieve bouwer bouwt boombollen, spant ze op aan een paar kabels en laat ze wiegen in de wind. De bollen kunnen vlak boven de grond hangen of zo hoog als de bomen toestaan, start Tom z’n bevlogen verhaal. De beperkende factor is de grootte en afstand van de bomen. Oude Douglas sparren aan de westkust van Canada kunnen wel 35 meter of meer zijn. Op die hoogte wordt het wel een beetje eng. De bollen zwaaien zachtjes in de wind, maar bewegen veel abrupter als iemand binnen van positie verandert. Tom legt uit: Aangezien de kabels bijna verticaal zijn opgespannen en een bol is verbonden met 3 afzonderlijke bomen, is de beweging in de wind gering. Maar, omdat de bollen relatief licht zijn (zo’n 870 kg) voel je de bol wel schudden, als iemand zich binnen beweegt. De bolbuitendiameter is 3200 mm en de constructie is van Fiberglass. In deze video kijk je rond in echte Free Spirit Spheres.

Schommelende canvas cabins

Een Engelse vriendenclub, aangevoerd door Jason Thawley van Tree Tents International Ltd, bundelt haar krachten gedurende 3 jaar met als missie: bouw een duurzame schuilplaats met een demontabele constructie, die eenvoudig is op te bouwen, te demonteren en te verplaatsen. De vrienden hebben ieder hun eigen specifieke talent. Het idee voor de boomtent is ontstaan door de grote populariteit van yurts en tipi’s in Groot Brittannië,” herinnert Jason zich goed. Wij willen ons eigen idee lanceren als nieuwe vorm van duurzaam leven in de natuur. Hoog slapen heeft enorme voordelen, zo heb je geen last van optrekkende koude en biedt een hoge schuilplaats extra bescherming tegen dieren. Bewust heeft het ontwerpteam gekozen voor een bolvorm: Heel eenvoudig, symmetrie … oh, en het ziet er natuurlijk fantastisch uit. Symmetrie zorgt voor een gelijkmatige belasting van de constructie door de houten latten, herhaalbaarheid van de onderdelen, aanpassingsvermogen van de tuigage en een goede afwatering. En, heel belangrijk: het ontbreken van rechte lijnen zorgt voor balans van de vorm met de omgeving. In een video neemt Jason je mee in de canvastenten van Tree Tents International.

Glamping met een vangnet

Een vloer aan oersterke lijnen tussen de bomen, een dakzeil houdt de boel droog en een vangnet rondom garandeert een veilig verblijf. Bruno de Grunne en architect Nicolas d’Ursel, van Trees en People in België, ontwikkelen deze open leef- en slaaptent en bouwen hem voor je op binnen 2 dagen. Dom’up is gebouwd op een achthoekig, lichtgewicht platform van 20 m2, dat je kan ophangen tussen bomen. Het idee is om de tent in de vrije ruimte tussen bomen te hangen, zodat takken en obstakels zo min mogelijk in de weg zitten. Je klimt aan boord met een molenaarsladder, afhankelijk van de bereikbaarheid, vertelt de Grunne, De constructie is opgebouwd uit gegalvaniseerd staal en houten vloeren. En zo bouw je video een Dom’Up op.

Mini Treehouse

Het Mini Treehouse van NCDA architecten laat zien dat je zelfs een volledig tiny house van bijna 35 m2 kan herbergen tussen de boomtoppen van Hongkong. Met woon-eetkamer, keuken, badkamer en een slaapkamer op de tussenverdieping. Architect Nelson Chow leidt je in een video rond door zijn fantastische boomhuis.

En nog meer boomhutten

Kan je er geen genoeg van krijgen, neem dan eens een kijkje op mijn Pinterest boomhuttenverzameling: NOG MEER BOOMHUTTEN. Of verbaas je over thrill seeker Ethan Schlusser, die een fiets gebruikt om in z’n hut te komen en zelfs een 2 verdiepingen tellend boomhuis bouwt, dat 360 graden kan draaien: Ethan Schlussers wondere wereld.

Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Overigens ook dol op zeilen, zijn bijenvolk en tekenen. Hij blogt regelmatig over huisjes, kantoortjes, praktijkruimtes, mantelzorgwoningen en gastenverblijven, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Zijn blogpagina heet dan ook Leven in Tuinen. Tevens schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine en duurzame gebouwtjes. Uiteraard ook met eigen illustraties!

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 41 in editie 8 van Klein Wonen Magazine