Wonen in een ecocapsule!

Stel je eens voor, dat je de kans krijgt te ontsnappen en te genieten van een authentiek leven in de natuur. Met deze stelling presenteren enkele ervaren Slowaakse architecten, designers en ingenieurs hun Ecocapsule. Een eivormig, volledig zelfvoorzienend tiny house, dat zo lijkt weggekaapt uit een Star Wars-film.

Science-fiction is de Ecocapsule zeker niet. Begin dit jaar wordt de eerste Ecocapsule afgeleverd. Voordat het glimmende ei naar de eigenaar in Japan wordt verscheept laten de Slowaken vol trots hun ultramoderne huisje door een helikopter op de kantoortoren UNIQ in de hoofdstad Bratislava hijsen. Internationale media en potentiële investeerders nemen nieuwsgierig een kijkje in het zojuist gelande ruimtescheepje, dat op een woonoppervlakte van net iets meer dan 8 vierkante meter veel luxe biedt. Er is een bureautje, enkele kastjes en rekjes, een uitklapbed van 2 bij 1.45 meter, een kitchenette, een badkamertje met waterbesparende kraan en douchekop en een apart droogtoilet.

De futuristische woonunit is geheel zelfvoorzienend

De accu, met een capaciteit van 9 kWh, wordt gevoed door de zon en de wind. Op het bolvormige dak bevinden zich ingebouwde zonnepanelen met een piekvermogen van 880W en er kan een windmolen worden uitgeschoven met een maximaal vermogen van 750W. De verlichting is uiteraard uitgevoerd in LED, een ventilatie-unit zorgt voor warme of koude lucht en luchtverversing, er is zelfs vloerverwarming en een boiler verwarmt het water voor de keuken en badkamer. Ook de nieuwste technologische snufjes ontbreken niet. Je bedient alle elektrische voorzieningen via een smart home system eenvoudig met een app op je smartphone en er is een internetnetwerkaansluiting bij 2G/3G/4G-dekking.

Bij een gemiddeld energieverbruik van 2.2 kW per dag kun je met een volle accu minimaal vier dagen voort. Voor bewoners van de Ecocapsule in gebieden met veel dagen van weinig zon en wind komt het Slowaakse bedrijf dit jaar met een accu met hogere opslagcapaciteit.

De watervoorziening komt uit twee bronnen. Door de eivorm worden dauw en regenwater maximaal opgevangen, maar je kunt de watertanks ook gemakkelijk vullen vanuit natuurlijke bronnen als een meer of rivier. Het vuil wordt voor 99,998% uit het water gehaald door een reeks van filters, waaronder een omgekeerd osmose filter. Mooi schoon water dus!

De Ecocapsule heeft een aluminium frame met een buitenschil van isolerend fiberglas

De holle wanden zijn voorzien van zeer efficiënte warmte-isolatie van polyurethaanschuim, waardoor je zelfs in extreme weersomstandigheden comfortabel in je huisje kunt verblijven. De interieurinrichting is gemaakt van lichtgewicht honingraatpanelen met een houten fineerlaag. Dit alles zorgt ervoor dat de Ecocapsule zelfs met gevulde watertanks niet meer weegt dan 1650 kilogram.

Dit Oost-Europese stukje vernuft is 4,67 meter lang, 2.20 meter breed en 2.50 meter hoog, zodat hij uitstekend past in een gewone zeecontainer om de kosten voor verscheping zo laag mogelijk te houden. Speciale haken op het dak zorgen ervoor dat de Ecocapsule kan worden geplaatst met een vorkheftruck, kraan of helikopter. Door de vier wieltjes aan de onderzijde is de wooncapsule op gladde ondergronden gemakkelijk op zijn plaats te zetten. Ook hebben de makers een speciale aanhanger ontworpen, waarmee je je glimmende tiny house eenvoudig achter je personenauto hangt en omtovert tot een mobiel huisje.

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 1