klein wonen op 10m2

Je hebt klein wonen en klein wonen. Een Zweeds architectenbureau heeft een superslimme studentenwoning van slechts 10m2 ontworpen. Onze Klein Wonen Magazine-blogger Marcel van Mierlo vertelt erover in zijn laatste blog op Leven in Tuinen.

Een eigen badkamer, woonkamer, keuken en studieruimte, verdeeld over een begane grond en een open slaapverdieping. Dat klinkt toch meer dan aantrekkelijk voor een woningzoekende student. Tengbom, een innovatief Zweeds architectenbureau, ging de uitdaging aan en bedacht ook nog eens dat dit allemaal binnen 10 m2 oppervlakte moest lukken. Het resultaat: een super slimme Zweedse ruimte voor studenten, de Smart Student Unit, schrijft Marcel.

De Smart Unit is opgebouwd uit lokaal geproduceerde materialen zoals Cross Laminated Timber (CLT) en is voorzien van een multi-functionele open ruimte, waarin eetkamer, keuken, studeer ruimte, lounge en verhoogde slaapvertrekken zijn gecombineerd. Als kleine gebouwen-fanaat is Marcel onder de indruk van de Zweden. Het huisje voelt als een ruime jas ondanks het kleine oppervlak. Functies zijn slim geïntegreerd in de constructie. Zo fungeren het bureaublad en de eettafel als luiken voor de ramen. En zijn de traptreden naar de slaapruimte ook te gebruiken als opberg schappen. “Door een efficiënte indeling en het gebruik van hout als bouwmateriaal kan de huur ten opzichte van gangbare studenten woningen worden verlaagd met 50 procent en de ecologische impact is natuurlijk ook aanzienlijk lager” zegt Tengbom’s architect Linda Camara. “We willen laten zien hoe kwaliteit wordt bereikt in een compacte ruimte.”

De Smart Student Unit is een van de ontwerpen die Marcel in zijn laatste blog bespreekt. Het is ook terug te vinden in zijn nieuwste e-boek Slim Ruimtegebruik 2, dat nu ook in onze webshop te koop is. Lees zijn volledige blog over wonen in je achtertuin op Leven in Tuinen.

www.levenintuinen.nl

Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Op zijn website Leven in Tuinen blogt hij regelmatig over kleine bouwsels, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Hij is schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine gebouwtjes, voorzien van zelf getekende illustraties. Voor Klein Wonen Magazine schrijft hij ieder kwartaal een thematisch artikel over kleine huisjes. Uiteraard met een tekening van eigen hand.