Zo verklein je de kans op brand en inbraak in tiny houses

Tiny houses worden steeds populairder, ook in Nederland. De kleine huisjes zijn goed voor het milieu, omdat de ecologische voetafdruk die ze achterlaten relatief klein is. Echter, door de kleine woonruimte is er in geval van brand vaak minder tijd om daarop te anticiperen. Daarom is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen, zodat de kans op een brand zo klein mogelijk wordt. In dit blogartikel vertellen we welke maatregelen dat zijn. Daarnaast geven we je ook tips voor het beveiligen van je woning, zodat de kans op een inbraak kleiner wordt.

Maatregelen om brand te voorkomen

Om de kans op een brand in je tiny house te verkleinen, kun je onder andere de volgende maatregelen nemen:

 • Beveilig je tiny house met een aardlekschakelaar.
 • Laat de CV ketel goed onderhouden (minstens 1x per jaar).
 • Zet elektronica altijd uit (dus niet stand-by).
 • Zorg dat ontvlambare materialen nooit op warme plekken staan.
 • Reinig de roosters van de afzuigkap regelmatig.
 • Zorg dat de wasdroger altijd een schoon filter heeft, na iedere droogbeurt ontstaat er namelijk stofvorming in het filter.
 • Zet geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen.

Natuurlijk kun je het ontstaan van een brand nooit 100% uitsluiten. Daarom is het belangrijk dat je er onder andere voor zorgt dat de looppaden vrij van spullen zijn en je meerdere rookmelders monteert, zodat rookvorming snel wordt opgemerkt.

Maatregelen om een inbraak te voorkomen

Hoewel je zou denken dat inbrekers weinig waardevolle spullen in een tiny house kunnen buitmaken, is de realiteit vaak anders. Spullen zoals een tv, mobiele telefoons en sieraden zijn vaak ook in tiny houses aanwezig. Bovendien staan de kleine huisjes soms op een afgezonderde plek, waardoor inbrekers vrij spel hebben als je niet thuis bent. Gelukkig kun je de nodige maatregelen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen:

 • Beveilig je deuren en ramen met sloten die van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn voorzien. Lees hier meer over het Politiekeurmerk.
 • Bevestig anti-inbraakstrips bij de voor- en achterdeur, zodat een breekijzer of schroevendraaier niet tussen de deur of het kozijn kan worden gestoken.
 • Zorg voor een deurbel met een videosysteem. Zo kun je iedereen die voor de deur staat zien en ze laten merken dat je ze ziet.
 • Zorg voor een alarmsysteem en plaats stickers van het beveiligingsbedrijf op de ramen.
 • Gebruik tijdschakelaars voor de verlichting, zodat het op de momenten dat je niet thuis bent net lijkt alsof er wel iemand thuis is.
 • Schaf buitenverlichting met bewegingssensoren aan. Inbrekers hebben er immers een hekel aan als ze plotseling in de spotlights worden gezet als ze bij je proberen in te breken.
 • Plaats tijdens je vakantie geen vakantiefoto‚Äôs op social media. Daarmee laat je namelijk zien dat je niet thuis bent en dat inbrekers in alle rust hun slag kunnen slaan.

 

Veilige opslag voor je waardevolle spullen

Hoewel de gedachte achter een tiny house onder andere is dat je minimalistisch leeft, hebben veel mensen vaak toch spullen die ze liever niet weg willen doen. Denk aan erfstukken, verzamelingen en spullen met emotionele waarde.

Tegenwoordig kun je voor een relatief laag bedrag een opslagbox kopen om de spullen in op te slaan. Echter, de standaard roldeuren waarmee opslagboxen vaak worden afgesloten, zijn erg zwak en niet goed tegen een inbraak bestand. Het is daarom beter om een roldeur van een garagedeur specialist te kopen. Dergelijke roldeuren zijn uit stevige panelen opgebouwd en van goede sloten voorzien.

Meer tips

Met de maatregelen die we in dit artikel met je hebben gedeeld, kun je de kans op een brand of inbraak flink verkleinen. Echter, er zijn nog veel meer zaken van belang als je een tiny house gaat bouwen. Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman, oprichters van Tiny House Academy hebben daarom een praktisch boek geschreven over hoe je jouw tiny house kunt bouwen, lees hier meer over in hun boek.